Welke uitwasbare luier?

Kies de luier die bij jullie past

Er zijn verschillende typen luiers op de markt. Er zit er vast één tussen die bij jullie past! Om je te helpen met het maken van een keuze vindt je hieronder een basis uitleg. In de verschillende artikelen (ga met de muis op de titel ‘ welke wasbare luier’ staan en je ziet een aantal verschillende mogelijkheden) word je verder geleid op basis van voor jullie belangrijke onderwerpen. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust (info@uitwasbareluiers.com).  

Weet je nog niet zeker welke luier bij jullie past? Kijk eens naar de mogelijkheden om een luierpakket te huren. Je kan het zelf samenstellen en een maand uitproberen (een pasgeborene pakket 3 maanden).

De basis van alle wasbare luiers bestaat uit drie lagen:
-       inlegvlies,
-       absorberende laag,
-       niet-vocht-doorlatende overbroek (of buitenkant).

Samenstelling uitwasbare luier

Samenstelling uitwasbare luier

Het inlegvlies is (meestal) van biologisch afbreekbaar papier en wordt gebruikt om de ontlasting apart weg te gooien of door het toilet te spoelen. Dit is niet noodzakelijk om te gebruiken, wel erg handig! Je kan het inlegvlies ook vervangen door uitwasbare doekjes van stof.

De absorberende laag is de luier zelf, met eventueel extra inleggers.

De niet-vocht-doorlatende overbroek of buitenkant is bedoeld om het vocht in de luier te houden en kleding droog te houden. Tegenwoordig zijn er veel materialen die geen vocht doorlaten en toch ‘ademen’ om broeien in de luier te voorkomen.

Er bestaan verschillende soorten luiers, alle met hun eigen voor- en nadelen: ‘grootmoeders’ katoenen doeken, voorgevouwen luiers, strikluiers, voorgevormde luiers en alles-in-1 luiers. De ene is goedkoper in de aanschaf, de ander is heel snel droog, of van extra hygiënisch materiaal. Weer een ander is meer milieuvriendelijk geproduceerd, of heeft hele goede absorptie kwaliteiten. De ene is makkelijker in gebruik dan de andere (al krijg je overal snel handigheid in!). En dan heb je ook nog luiers in kleurtjes… Ook de overbroeken zijn er in verschillende materialen, sluitingen (drukknoop, klittenband) en vele kleuren.

Daarnaast is er ook nog een keuze tussen luiers die in verschillende maten te koop zijn, of de zogenaamde ‘one-size’ (1 maat) luier. Dit laatste type luier kan je aanpassen aan de grootte van de baby en past van ‘geboortje tot potje’. De katoenen doeken en de strikluier vallen ook onder deze categorie.

Luiers die in verschillende maten te koop zijn, worden vaak in 2 of 3 maten aangeboden (soms wel 5 tot 7 maten). De eerste maat is gemiddeld genomen passend voor het eerste levensjaar, daarna ga je over op de tweede maat. Voor grotere peuters, of kleuters die ’s nachts nog niet zindelijk zijn bieden verschillende merken nog een derde, extra grote maat aan.

Voor kinderen die ’s nachts nog niet (helemaal) droog zijn, bestaan er ook speciale nachbroeken (o.a. van Mother Ease de Bedwetter Pants en van Mama’s en Kindjes ook op maat gemaakt voor grotere kinderen). Dit zijn onderbroeken (sommige kinderen noemen het ‘pofbroeken’ of ‘Zwarte Pieten broeken’) die zeer veel vocht absorberen. Deze vindt u in de webwinkel onder ‘Nachtplassers’.

Er zijn ook extra kleine maten luiers op de markt, de prematuur en pasgeboren (New Born) maat. EngeltjeBengeltje.com biedt deze maten als huurpakket aan. Je hebt de kleinste maat vaak maar korte tijd nodig en het zou zonde zijn als je daar veel geld in moet investeren!

Voor de periode dat kinderen beginnen met zindelijkheidstraining zijn er oefenbroekjes, of trainingsbroekjes op de markt. Een onderbroek die kleine ongelukjes opvangt. Let op: dit zijn geen luiers!

In de verschillende artikelen wordt op basis van voor jullie belangrijke argumenten een selectie gemaakt van mogelijke opties (ga met de muis op de titel ‘ welke wasbare luier’ staan en je ziet een aantal verschillende mogelijkheden). In de Dé webwinkel kan je vervolgens je start- of huurpakket samenstellen. Bij een zelf samengesteld startpakket, geef je de kortingscode ‘startpakket’ in voor een correcte prijsberekening. LET OP: deze pakketten hoef je niet direct af te rekenen! We sturen jullie een bevestiging en een factuur met de verwachte levertijd van het totale pakket. Pas na jullie akkoord is de bestelling definitief. Normaal gesproken is de levertijd maximaal 2 tot 3 weken.