Verschonen en wassen, kost dat veel extra tijd?

Luiers mee op vakantie

Natuurlijk heb je iets meer tijd nodig met wasbare luiers door het wassen. Maar als je je bedenkt dat met de komst van een kindje je altijd meer was hebt, vallen de twee tot drie wasbeurten extra per week amper op. Daarnaast leert ervaring dat het prettig is om de luiers na het wassen en drogen alvast te vouwen (met luiervlies en eventuele inlegger) en klaar te leggen voor gebruik. Ook dit kost een beetje extra tijd, maar gaat in 1 moeite door met het vouwen van de andere was.

Het drogen kost natuurlijk ook tijd, vooral als je de luiers aan de lijn droogt (het ophangen en afhalen). Als je daar de tijd en ruimte voor hebt, is dat uit milieu oogpunt natuurlijk aan te raden! Maar de luiers kunnen allemaal in de droger (behalve de overbroekjes), ook de alles-in-1 luiers.

Er is ooit uitgerekend dat het gebruiken van wasbare luiers ongeveer 1 tot 1,5 uur extra per week kost. Zelf heb ik het nooit als zoveel extra tijd ervaren. Het scheelde me wel weer grote pakken luiers bij de boodschappen!

Het verschonen kost gemiddeld genomen geen extra tijd. Natuurlijk is het even wennen aan het begin, maar dat is het ook met een eerste baby in wegwerpluiers. Ook het gebruik van luiers met aparte overbroekjes kost niet meer tijd. Je wordt er snel genoeg handig in. Als je je bedenkt dat je met wegwerpluiers vaker lekken hebt met dunne ontlasting (vooral als er nog geen vaste voeding wordt gegeven) en schone kleding aan moet trekken, ben je uiteindelijk veel minder tijd kwijt!

Is het niet heel vies, al die natte, stinkende luiers?
Tja, dat is natuurlijk persoonlijk. Maar ook volle wegwerpluiers stinken en een emmer met vieze wegwerpluiers is echt geen pretje. Het is in alle gevallen raadzaam op een goed afsluitbare luieremmer te gebruiken. Daarnaast zit in de luieremmer met wasbare luiers geen ontlasting (die gooi je weg met het luiervlies of spoel je door de wc). De (nacht-) luiers van peuters hebben vaak een hele sterke ammonia geur. Om dit te voorkomen kan je een een klein laagje water met (biologisch) waspoeder in de luieremmer doen. (Let op: je mag katoenen luiers niet laten weken, dus echt alleen maar een dun laagje water!).

Een handige tip is om een wasnet in de luieremmer te doen. Deze kan je dan in 1 keer in de wasmachine stoppen, zodat je niet alle vieze luiers nog een keer vast moet pakken.

Ook voor onderweg of in de opvang zijn er goede oplossingen. Er zijn speciale luiertassen te koop (gemaakt van hetzelfde materiaal als overbroekjes) die het vocht in de tas houden en voldoende lucht toelaten om te voorkomen dat het gaat stinken.

In onze webwinkel kan je alle accessoires kopen: luieremmers, luiertassen en wasnetten. Daarnaast verkopen we ook een biologisch afbreekbaar wasmiddel en een speciale luierreiniger waarmee je luiers op 30 graden hygienisch schoon kan wassen.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kijk eens bij de mogelijkheden om een luierpakket te huren. Dit geeft je de mogelijkheid om het zelf uit te proberen. Is het toch niets voor jou, dan ben je niet meer geld kwijt dan dat je aan goede wegwerpluiers kwijt zou zijn. Maar ik denk dat je na een korte oefenperiode ook overtuigd raakt van het gebruik van wasbare luiers!