Niet meer zoals vroeger…

Althans, daar kan je natuurlijk ook voor kiezen! Je bent zeker niet de enige als je kiest voor gebruik van katoenen (tetra) doeken, veiligheidspelden en overbroekjes. Maar het kan tegenwoordig ook anders…

Er zijn eigenlijk drie verschillende type luiers waar je uit kunt kiezen (naast de katoenen doeken):
- de voorgevouwen luier met apart overbroekje,
- de voorgevormde luier met apart overbroekje,
- de alles in 1 luier (lijkt het meeste op de wegwerpluier).

Een voorgevouwen luier is een katoenen doek met extra ingenaaide stukken voor meer absorptie op de juiste plek. Een overbroekje is hierbij noodzakelijk.

Een voorgevormde luier heeft de vorm van een hoofdletter I (als een wegwerpluier) en bestaat uit verschillende lagen voor extra absorptie. Soms ingenaaid, soms deels vastgenaaid, soms volledig uitneembare inleggers om de droogtijd te verkorten. Een overbroekje is hierbij noodzakelijk.

Een alles-in-1 luier is luier en overbroekje in een. De absorptielaag en de lekdichtelaag zitten aan elkaar vast.

Naast de luier (en eventueel het overbroekje) heb je nog luiervlies en inleggers. Het luiervlies is om de ontlasting op te vangen en weg te gooien (of door te spoelen in het toilet) en de inleggers zijn om het absorptievermogen van de luier te verhogen. Je kan deze los in de luier leggen, maar bij sommge merken kun je ze vast zetten met drukknopen of is er een ‘pocket’ in de luier waar je extra inleggers in kunt doen.

Er zijn veel filmpjes op internet te vinden over het aandoen van luiers. Op de pagina ‘welke wasbare luier?’ vindt je van verschillende typen en merken luiers de filmpjes.

Overbroekjeszijn er, net als luiers, in allerlei verschillende soorten en van verschillende materialen. Belangrijkste is de functie: lekdicht en toch ademend. Het overbroekje zorgt ervoor dat de kleding droog blijft en de luier niet gaat ‘broeien’. Bij de alles-in-1 luier heb je die niet nodig.