Wassen en drogen

Wasmiddel
Een ecologisch/ biologisch afbreekbaar wasmiddel wordt geadviseerd. Het is niet alleen minder belastend voor de waterkwaliteit, maar deze producten zijn vaak ook goed voor de gevoelige babyhuid.

Heb je hard water in jouw regio, gebruik dan producten om het water zachter te maken, zodat je minder wasmiddel nodig hebt om alles schoon te krijgen.

Wasmachine
Op 40 graden wassen is voldoende. Alle luiers kunnen op 60 graden gewassen worden en er zijn luiers die op 90 graden gewassen kunnen worden. Het is zeker niet noodzakelijk. Kies daar bijvoorbeeld alleen voor bij ziekte of erge vervuiling.

Er zijn speciale luierreinigers te koop, die je aan het wasmiddel toevoegt, waarmee een luier al op 30 graden hygiënisch schoon wordt. Je hebt er niet veel van nodig en je verbruikt veel minder energie.

Een volle trommel is economischer en milieuvriendelijker.

Zorg er altijd voor dat de luiers zo droog mogelijk uit de wasmachine komen (centrifugeren).

Een goede investering is een wasmachine met een A label of hoger. Laat je goed informeren. Met de gezinsuitbreiding wordt er (ook zonder wasbare luiers) veel meer gewassen.

Drogen
Aan de lijn drogen is het meest milieuvriendelijk. De zon helpt zelfs een flink handje mee om vlekken uit de luiers te halen.

In ons klimaat is het helaas niet zo dat we onze was altijd buiten kunnen drogen. Heb je binnen niet voldoende plaats om de luiers te drogen of gaat het niet snel genoeg, dan kan je gebruik maken van een droger. Een programma met lage temperatuur is aan te raden.

LET OP: overbroeken en luiertassen mogen niet in de droger! Dit voorkomt vroegtijdige slijtage en vermindert de lekdichtheid. Alles-in-1 luiers mogen er vaak wel in, maar een programma met lage temperatuur is dan zeer aan te raden.

Een goede investering is een droger met een A label of hoger. Laat je goed informeren.

Andere tips:

Je kan vuile luiers in de luieremmer 2 tot 3 dagen laten zitten, voordat je ze wast. Er hoeft geen extra water bij in de luieremmer. Alleen voor luiers met een zeer sterke ammonia lucht (nachtluiers van peuters en kleuters), kan je een klein laagje water met een beetje waspoeder onder in de luieremmer doen. Je kan ook de luiers uitspoelen en in de luieremmer laten zitten totdat ze gewassen worden.

Vlekken verwijder je met speciale (natuurlijke) vlekkenzeep. Je behandelt de luier of het overbroekje voordat het in de wasmachine gaat.

Het gebeurt wel eens dat er ontlasting naast het luiervlies is gekomen op de luier of het overbroekje. Beste is om deze af te spoelen voordat je het in de wasmachine stopt.

Je kan gebruik maken van een waszak/ wasnet in de luieremmer. Je hoeft de luiers dan niet één voor één in de wasmachine te stoppen. Laat de waszak open en de luiers vallen er vanzelf uit in de machine.

Inleggers die met een drukknoop vast zitten aan een luier loshalen voor het drogen. Dit verkort de droogtijd.

Klittenband vastmaken voordat je de luier of het overbroekje in de wasmachine stopt. Dit voorkomt het aan elkaar blijven kleven en slijtage van het klittenband.

Strikluiers was je het beste in een waszak/ wasnet. Je knoopt de linten in een grote knoop, zodat ze niet ‘verstrikt’ raken.

Overbroeken worden niet na 1x gebruik gewassen. Luchten na gebruik is voldoende. Zo kan je met 2 overbroeken op een dag, om en om, prima toe! Even in water spoelen is voldoende als ze niet vuil zijn geworden. Overbroeken altijd drogen op de lijn en wassen op maximaal 60 graden.

Wollen overbroeken laat je drogen aan de lucht. De speciale eigenschappen van wol zorgen ervoor dat er geen geuren in het materiaal komen, waardoor je de overbroeken niet vaak hoeft te wassen. Als je ze wast, was je met speciaal wolwasmiddel met lanoline (wolvet). Hierdoor blijven de overbroeken waterdicht. Let op: drogen aan de lijn en dit duurt ongeveer 12 tot 16 uur. Één keer in de maand of 6 weken laat je de luiers weken in lanoline. Uitspoelen met koudwater met een beetje azijn en de overbroeken zijn weer volledig waterdicht!