Beter voor het milieu

Ecologische voetprint

Ecologische voetprint verkleinen

Ecologische voetprint verkleinen

Op vele manieren is een nieuwe wereldburger een belasting voor het milieu. Laten we ervoor zorgen dat deze ‘ecologische voetprint’ zo klein mogelijk is! Net zoals je zelf misschien al bezig bent met jouw bijdrage. Gescheiden afval inzamelen, korte afstanden op de fiets, noem maar op!

Door te kiezen voor wasbare luiers, draag je ook bij aan een kleinere ecologische voetprint. Het is in vele onderzoeken aangetoond dat een wasbare luier minder belastend is voor het milieu dan een wegwerpluier. Voor een groot deel komt dit door het verschil in het productieproces en afval. Natuurlijk is er voor de productie van een katoenen luier (bijvoorbeeld) ook veel water nodig. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het maken van een luier en het aantal keren dat de luier gebruikt wordt, dan ‘wint’ de wasbare luier. Bij de keuze van een wasbare luier, kan je kiezen voor een luier van (extra) milieuvriendelijk materiaal. Bijvoorbeeld voor een luier van 100% biologsch katoen, in plaats van 85% biologisch katoen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor tweedehandsluiers. De kwaliteit van de luiers is zo goed, dat ze meer dan 2 kinderen mee gaan. In onze webwinkel (Dé webwinkel) vindt je ook een aanbod tweedehands luiers.

Ja maar, hoe zit het dan met het wassen en drogen? Natuurlijk is dit ook belastend voor het milieu, maar ook daar kan je zelf een bijdrage leveren door milieuvriendelijker te wassen en te drogen. In de onderzoeken waar de wasbare en de wegwerpluier worden vergeleken, is het wassen en drogen ook altijd meegenomen. Dan nog ‘wint’ de wasbare luier! Voor tips over wassen en drogen, lees het andere artikel op deze pagina.

Wil je meer weten over hoe milieuvriendelijk een wasbar luier is? Kijk dan eens op deze website: www.milieucentraal.nl.