Beter voor je portemonnee

Besparen met uitwasbare luiers

Investering die zichzelf terugverdient

Een investering die zich zelf terug verdient!

Echt waar: als je wilt besparen op luiers dan maak je met wasbare luiers de juiste keuze. Natuurlijk kun je het zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt.

In de eerste plaats de aanschaf: alles-in-1 (duurder), one size (goedkoper) of tweedehands (goedkoopste!).

Daarnaast is het belangrijjk hoe je de luiers gebruikt (wassen en drogen). Dit is bepalende factor voor de totale kosten.

Ontvang je van je gemeente of mutualiteit (ziektekostenverzekering) een subsidie voor wasbare (herbuikbare) luiers? Extra mooi meegenomen!

Betaal je voor je afval per kilogram? Een extra financiële reden om wasbare luiers te gaan gebruiken.

Een tweede of meer kindjes in de luiers? Dan bespaar je nog meer.

Wil de opvang niet meegaan in jullie wens om wasbare luiers te gebruiken? Ook dan kan het nog aantrekkelijk zijn om thuis met wasbare luiers te werken!

Heel wat verschillende afwegingen om uit te kunnen rekenen of het financieel aantrekkelijk is en wat de totale kosten nu eigenlijk zijn… Om daarbij te helpen, heb ik een rekendocument gemaakt waar je je eigen situatie in kan aangeven en kan uitrekenen wat je bespaart als je wasbare luiers gaat gebruiken in plaats van wegwerpluiers. Natuurlijk is er met een aantal aannames gewerkt, maar deze zijn allemaal van erkende instituten na uitgebreid onderzoek. Bronvermeldingen staan in de document.

Welke gegevens heb je nodig?
- hoe lang verwacht je je kind in de luiers (gemiddeld met wasbare luiers 2,5 jaar)?
- een tweede kind (of meer) in de luiers?
- naar welk startpakket luiers en eventuele extra’s gaat je voorkeur uit (voor prijzen zie de website)?
- denk je extra luiers nodig te hebben in verband met opvang?
- ga je de luiers op 40, 60 of 90 graden wassen?
- of ga je de luiers op 30 graden wassen met toevoeging van luierreiniger?
- ga je na iedere wasbeurt een (condens of lucht-)droger gebruiken of  alleen in de wintermaanden?
- als je voor je afval moet betalen: hoeveel betaal je voor je (rest)afval per kilogram?
- ontvang je een subsidie van je gemeente of mutualiteit/ ziektekostenverzekering voor het gebruik van wasbare luiers? Zo ja, hoeveel?

Stuur jouw gegevens aan ons door (info@uitwasbareluiers.com) en dan maken we de berekening voor jouw specifieke situatie!

Om je alvast een voorbeeld te geven hieronder een berekening.
Let op: dit is niet het goedkoopste startpakket wasbare luiers, er is geen rekening gehouden met subsidies en afval van wegwerpluiers is gratis.

Een gezin met 1 kind op komst, dat naar verwachting met 2,5 jaar zindelijk is. Het schaft een veel verkocht basispakket aan (20 luiers; 4 overbroekjes maat S; 4 overbroekjes maat M;  4 overbroekjes L); 2 wasnetjes; 1 luieremmer;  1 luiertas; 2 luiervlies op rol; 1 luierreiniger; 1 anti-vlekken zeep).

Er wordt 3x in de week gewassen op 60 graden, er wordt 0,5x in de week gebruik gemaakt van de droger (dit is gemiddeld: alleen in de winter wordt de droger gebruikt).

De gemeente geeft geen subsidie, er hoeft niet betaald te worden voor afval van wegwerpluiers.

De kosten voor wasbare luiers (de aanschaf van de luiers en het gebruik van luiervlies tijdens de hele luierperiode) bedragen € 581 (waarvan € 410 de eerste investering).

De kosten voor wassen en drogen (inclusief wasmiddel) in dit voorbeeld voor de hele luierperiode bedragen € 456 (bron: NIBUD d.d. 17-10-2011).

Totale kosten in dit voorbeeld zijn € 1037 voor de hele luierperiode in wasbare luiers.

Had dit gezin voor wegwerpluiers gekozen dan waren ze € 1135 kwijt (bron: Kaatje Katoen – Onderzoek uit 1996, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift der Geneeskunde in 2003).

Een besparing van € 98, waarbij nog geen rekening is gehouden met subsidies en betalen voor afval (van wegwerpluiers). Ook is er niet voor de meest economische manier van wassen gekozen. En als er een tweede kindje gebruik maakt van de luiers, loopt de besparing natuurlijk nog veel meer op!

Geïnteresseerd? Kijk eens in de webwinkel naar de verschillende voorbeeld startpakketten!

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Kijk eens bij de mogelijkheden om een luierpakket te huren. Dit geeft je de mogelijkheid om het zelf uit te proberen. Is het toch niets voor jou, dan ben je niet meer geld kwijt dan dat je aan goede wegwerpluiers kwijt zou zijn. Maar ik denk dat je na een korte oefenperiode ook overtuigd raakt van het gebruik van wasbare luiers!