Keuze op basis van gevoeligheid

Als je kiest voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers, maak je ook een goede keuze voor de huid van je baby!

In tegenstelling tot wat vaak (verkeerd) wordt gedacht, is een wasbare luier beter voor de huid dan een wegwerpluier. De nieuwste generaties wegwerpluiers hebben zo’n goed absorptievermogen dat ook vocht uit de huid wordt onttrokken. Dit zorgt voor rode billen en soms zeer hardnekkige luieruitslag. Een wasbare luier neemt alleen het vocht op dat wordt geplast. Daarnaast zijn de overbroekjes van materiaal dat vocht binnen houdt en toch ademt. Dus geen broeien in de luier!

Voor de (hele) gevoelige huid is de keuze van materiaal van de luier en het overbroekje erg belangrijk. Het moet goed absorberen en blijven ademen. Luiers van Bamboe en Hennep zijn dan favoriet. Deze materialen hebben ook nog als voordeel dat ze een warmteregulerende werking hebben: warm in de winter en verkoelend in de zomer.

Voor het overbroekje is het wollen overbroekje topfavoriet. Wol heeft ook de warmteregulerende werking en wol is zelfreinigend. Een eigenschap waardoor het geen geuren en vocht opneemt in het materiaal zelf. Je hoeft ze dus alleen maar te luchten na iedere luierwissel. Wassen hoeft maar 1 keer in de 1,5 tot 2 weken, of als het vervuild is. Je wast het met een speciaal wolwasmiddel (waarin een beetje lanoline is verwerkt). Er zijn wollen overbroekjes die zijn voorbehandeld en direct te gebruiken zijn. Deze sluiten vaak met drukknoopjes of klittenband. Er zijn ook gebreide wollen overbroekjes. Deze moet je eerst zelf met lanoline behandelen om ze waterdicht te maken. Lanoline bevat een hoog percentage natuurlijk wolvet. Het drogen van wollen overbroekjes mag NIET in de droger, alleen aan de lucht. Droogtijd is lang in vergelijking met andere materialen: voorbehandelde wollen overbroekjes 12 tot 18 uur, gebreide overbroekjes 18 tot 24 uur.

Zijn er toch nog rode billen? Bijvoorbeeld bij het doorkomen van tandjes of bij ziekte, dan kan je in plaats van het papieren luiervlies zijden inlegdoekjes gebruiken. De helende werking van de zijde heeft een zeer rustgevende invloed op de huid. In de meeste gevallen zijn de rode billen met een etmaal verleden tijd. Gebruik daarnaast een babybillen crème op natuurlijke basis en je bent verzekerd van een blije baby in wasbare luiers!

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat er voor een wasmiddel wordt gekozen dat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de gevoelige huid. Met een ecologisch wasmiddel zit je altijd goed!